Pa7da.jouwweb.nl
Home » Dutch 4X Team

4X-Holidaystyle DX-pedition 2019                                                                                                             

Vanaf 29 mei 2019 zal de nieuwe Holidaystyle DX-peditie naar Israël plaatsvinden. Vooralsnog proberen we weer te boeken op de adressen waar we de laatste jaren overnacht hebben. Dus in Sharona KM72RR de B&B appartementen en Rishon LeZion KM71JW de vakantiehuisjes. Om een aantal excursies in het zuiden van Israël mogelijk te maken, wordt gewerkt aan het inplannen van overnachtingen in Eilat. Deze plaats geeft ons ook de mogelijkheid om het interessante locatorvak KL79LN te activeren. De verhuurders van de gelegenheden in Sharona en Rishon LeZion zijn bekend met amateurradio. Wordt de groep te groot, dan proberen we alsnog overnachtingslocaties te vinden in o.a. Nes Ammim KM72NX en in Neve Shalom KM71LT. 

 

De reis wordt geboekt bij Promised Lands in Rotterdam, omdat we goede ervaringen hebben met dit reisbureau. Ook kunnen ze bij grotere groepen transport en overnachtingen organiseren.

Deze reis zal ook geschikt zijn voor de YL’s en XYL’s (partners) en familieleden die geïnteresseerd zijn.

Kosten van de reis zijn afhankelijk van de groepsgrootte.

Geïnteresseerd? Neem dan voor informatie contact op met Jaap van Duin PA7DA via pa7da@veron.nl of een telefoontje via 06-39251454

 

De radioactiviteiten

Tijdens de vorige activiteiten was gekozen voor de Es maand juni vanwege de verassingen die te wachten staan op VHF en 10 meter. Vooral 6 meter blijft ons verrassen. Iedere keer leren we de lessen van de vorige keren aangaande de keuzen van apparatuur en antennes. Vooral kleine sets zijn het beste vanwege het meenemen in de handbagage en de antennes ook liever praktisch op die wijze dat het makkelijk in de bagage wordt meegenomen.

 

Israël heeft de CEPT-overeenkomsten getekend, waardoor een vergunning niet aangevraagd hoeft te worden en voor je eigen roepletters 4X/ geplaatst moet worden. Dat we onze eigen roepletters gebruikten met een 4X/ gaf vaak ook voordelen. Tijdens één van de activiteiten bezochten we ook de bijeenkomst van de IARC (Israël Amateur Radio Club) in Tel Aviv. Ook deze keer willen we graag deze afdelingsleden met hun XYL’s weer ontmoeten in Tel Aviv.

Ook hopen we dan ontmoetingen te hebben met de radioamateurs van Nederlandse afkomst.

 

Het klimaat in juni

Over het gehele jaar kan het weer vaak verschillen in Israël. In de hoge gebieden in het Noorden en de omgeving van Jeruzalem kan je ’s winters vaak van een echte winter met sneeuw en ijs genieten en de andere gebieden kan er behoorlijk veel regen vallen. Maar halverwege de maand mei nemen de regenkansen af. Ondanks dat gegeven werden we tijdens de activiteiten in juni 2014 verrast door een flinke regenbui. Maar dat is bijzonder voor die maand. Juni is een voornamelijk droge maand, maar de warmte is gelukkig nog dragelijk. In het Noorden en nabij Tel Aviv wordt het overdag ongeveer 30°C, Jeruzalem is wat koeler, maar bij de Dode Zee en in de Negev kan het 38°C worden. Dus een hoofdbedekking en water drinken is belangrijk.

 

De bevolking

Naast Joden en (Moslim/Christen) Arabieren zijn er nog een aantal bevolkingsgroepen. Binnen Israël kunt u gerust zijn, evenals bij een bezoek in de “gebieden”, bemerk je niets van problemen en gaat iedereen normaal met elkaar om. Aangaande Gaza is dit natuurlijk anders, maar dit gebied wordt door ons gemeden, evenals de grens met Egypte. De meeste mensen kunnen zich in Engels, of een andere taal, verstaanbaar maken.

Eigenlijk is Israël net zo’n gewoon land als Nederland, behalve dat je duidelijk de verschillen tussen het “Westen” en het “Oosten” ziet, is het verder een echt Mediterraan land.

 

2017

Tijdens de twee weken in juni genoten we van een druk excursieprogramma.

Naast het plaatsen van de antennes op beide locaties bezochten we de berg Tabor, het Hula natuurreservaat, Tel Dan en Banias (Caesarea Philppi), het Karmel gebergte met  Muhraka van Elia en de Baäl priesters, Rosh Haniqra, Nes Ammim, Island of Peace in Jordanië https://en.wikipedia.org/wiki/Island_of_Peace , Kasteel Belvort (Belvoir),  Tiberias, de mozaïekvloer van Beth Alpha, Tel Beith Shean met het Romeinse Theater, Bethanië aan de Jordaan nabij Jericho, drijven in de Dode Zee bij Neve Zohar, Massada en Ein Gedi, Mitzpe Ramon met de grootste krater ter wereld, de canyon van Ein Avdat en de Hut van Ben Gurion, Herodion bij Bethlehem, Latrun en de grotten van Sorek. Jeruzalem werd twee keer bezocht en Jaffa bij Tel Aviv was weer op ons vaste programma. Tevens mochten we genieten van een geweldige rondleiding van Uriah 4Z5UY rond de restanten van het historische Caesarea aan de Middellandse Zee.

We kunnen alleen maar melden, dat er veel plezier is geweest, goed eten, geweldige excursies en we hebben veel gezien.

 

Maar dat 2 meter enigszins tegenviel en 6 meter weer anders was dan in 2012 en 2014 met naast de normale Es-verbindingen ook geweldige DX-verbindingen met niet alleen PA, maar ook o.a. G, EA, I, F, UT, SP, DL en OZ. Het was weer een geweldige activiteit, die we graag in “den lande” bij afdelingen en voorlichtingsavonden willen presenteren.

 

Voor 2012 waren naast Loek, PA9LUC met XYL en Jaap, PA7DA Hans, PA0JBB en Aad van den Nieuwendijk (inmiddels) PD2AN de deelnemers.

De deelnemers van 2014 waren Frans, PA3CGJ, PA9LUC, PA7DA en Cor van Duin

In 2017 was Bauke PA0BUS die voor de eerste keer deelnam en genoot van het programma.

2019

Er zijn al geïnteresseerden voor de reis. Tevens zijn er wensen aangaande de excursies, waarvan één voor dag en dauw gaat aanvangen met een bezoek aan Timna ten noorden van Eilat en de opgravingen van de Stad van David.

Mogelijk dat we de verblijven in Sharona en Rishon LeZion inkorten, om de excursies rond Eilat, waaronder Timna, wat meer tijd te gunnen en om ook daar met radio actief te zijn vanuit het interessante vak KL79LN

Zowel de vlucht als transport naar en in Israël wordt geboekt bij Promised Lands in Rotterdam. Voor geïnteresseerden die in een hotel nabij Sharona, Eilat en RishonLeZion willen verblijven, worden de overnachtingen ook bij Promised Lands geboekt. Boekingen bij Promised Lands worden vooraf betaald. De andere overnachtingen in de B&B in Sharona en de vakantiehuisjes in Rishon LeZion worden wel in Nederland geboekt, maar per deelnemer ter plaatse afgerekend.

Meer weten? Kijk eens op de pagina https://4x-holidaystyle-dx-pedition.blogspot.nl/p/elkom.html

Voor info graag per e-mail pa7da@veron.nl

Namens de mede-enthousiastelingen Jaap van Duin, PA7DA

 

P.S. We doen niet aan politieke discussies, maar alleen radioplezier, vriendschappelijke ontmoetingen en excursies!