Pa7da.jouwweb.nl
Home » Dutch 4X Team

Dutch 4X Team

wp-20140604-003.large.jpg

“Dutch 4X Team 2017”

 

Tijdens de vorige “Dutch 4X Team” activiteiten in 2012 en 2014 heeft de kleine groep deelnemers met volle teugen genoten van zowel de radioactiviteiten, als de excursies.

Aanvankelijk zouden de activiteiten in 2016 plaats hebben gevonden, maar wegens mogelijke problemen rond de veiligheid, zoals in Jeruzalem, hebben we besloten de situatie te volgen. Van reisleider Uriah Yaniv 4Z5UY ontvingen we het bericht dat binnen Israël geen risico’s zijn en de situatie gelijk met West Europa.

Voor 2017 hopen we voor een grotere groep een aantrekkelijk programma te organiseren.

 

Wanneer en waar?

Deze reis met excursies en het activeren van amateurradio in Israël (4X-4Z) vindt dan weer voor twee weken plaats in de maand juni. Gekozen wordt voor twee locaties. We gaan er vanuit dat we na aankomst even snel naar onze tweede locatie vertrekken om de mast van Jacques PA3AJW af te halen bij Mark 4Z4KX, waarna we doorrijden voor een lange reis naar Sharona in KM72RR, waar we dan voor een week verblijven.

 

Voor Sharona hebben we gekozen, omdat dat voor het Noorden van Israël centraal gelegen is en redelijk hoog ten opzichte van het nabij gelegen Meer van Tiberias. Daarbij is de eigenaar van Karaso B&B enthousiast over amateurradio.

De tweede week verhuizen we naar Rishon LeZion in KM71NX. We verblijven dan op een vrij hoge heuvel ten zuidoosten van Tel Aviv nabij de nieuwe snelweg van Tel Aviv naar Jeruzalem. We kiezen ook voor deze locatie vanwege de korte afstand naar de luchthaven, zodat we vlak voor vertrek naar Nederland nog actief kunnen zijn. We verblijven hier in vakantiehuisjes van Lisa en Uri Madar, een Nederlands/Israëlisch echtpaar.

Mocht de groep te groot zijn, dan overwegen we te overnachtingen in Neve Shalom een Joods/Arabisch dorp halverwege Tel Aviv naar Jeruzalem in KM71LT.

Het programma dat we proberen te volgen is ook interessant voor de niet-radioamateur, zoals echtgenotes, partners en de kinderen. In Sharona mogen we zelfs gebruik maken van het zwembad en vanuit Rishon LeZion zijn we vrij snel bij de stranden van Tel Aviv/Jaffo.

Voor de waterliefhebbers is er ook een dagtrip naar de Dode Zee.

Let Op over de overnachtingen!!!!! Op verzoek!
Wil de geïnteresseerde in Sharona en in Rishon LeZion geen gebruik maken van onze "low budget"-overnachtingsmogelijkheden, dan kan ons reisbureau de mogelijkheid voor u boeken in Guesthouses en Hotels met meer dan drie sterren. Bijvoorbeeld zal het voor Sharona overnachtingen in het luxe Tiberias geboekt worden en Rishon LeZion in directe omgeving. Afhankelijk van de bezettingsgraden is het mogelijk dat we uitwijken naar Nes Ammim (met Guesthouse) tussen Akko en Naharya in  KM72NR

 

Wat gaan we bezoeken?

In het Noorden (Galilea): Het gebied rond het meer van Tiberias, waaronder, Capernaum, Tabgha, Berg der Zaligsprekingen (Korazim), Het Hula reservaat en de historische plaatsen rond de berg Hermon, Hamat Gader, stad Akko, Karmel gebergte en Caesarea. Tijdens de reis van Sharona naar Rishon LeZion reizen we door de Jordaanvallei en zullen daar een aantal keren stoppen voor interessante excursies, waaronder Beth Shean of Gan HaShalosha en Bethanië.

Vanuit Rishon LeZion: Jeruzalem, Dode Zee gebied met o.a. Massada en Ein Gedi (Nahal David), nabij Bethlehem bezoeken we het Herodion. Eén dag gaan we vroeg, “voor dag en dauw”, vertrekken voor een dagtrip door de Negev woestijn en bezoeken we o.a. de Hut van Ben Gurion, en Wadi Ein Avdat. Via Mizpe Ramon en de grootste krater ter wereld gaan we naar de Arava om dan weer naar ons overnachtingsadres te rijden.

 

De radioactiviteiten

We hebben gekozen voor de Es maand juni vanwege de verassingen die te wachten staan op VHF en 10 meter. Vooral 6 meter stelt ons weer vaak voor verrassingen. De vorige keer hebben we lessen geleerd aangaande de 2 meter setup en wordt een 9 el Tonna meegenomen. Voor HF en 6 meter antennes die gemakkelijk in de bagage passen, zoals de Deltaloops voor 6- en 4 meter en een EndFed voor HF.

Tevens hopen we dat dan 4 meter in Israël toegestaan wordt.

 

Kleine sets, zoals de FT857 en FT897 kunnen gemakkelijk in de handbagage worden meegenomen. Belangrijk is dat deelnemers die een kleine set evenals een geschakelde voeding bezitten die ook mee te nemen.

Israël heeft de CEPT-overeenkomsten getekend, waardoor een vergunning niet aangevraagd hoeft te worden en voor je eigen roepletters 4X/

geplaatst moet worden. Een Israëlische vergunning wordt alleen aan buitenlanders verstrekt, die officieel langer dan drie maanden in Israël verblijven en een werkgeversverklaring kunnen overleggen. Dat we onze eigen roepletters gebruikten met een 4X/ gaf vaak ook voordelen. Tijdens de laatste activiteit bezochten we ook de bijeenkomst van het bestuur van de IARC (Israël Amateur Radio Club) in Tel Aviv. Ook deze keer willen we graag deze afdelingsleden met hun XYL’s weer ontmoeten in Tel Aviv.

Ook hopen we dan ontmoetingen te hebben met de radioamateurs van Nederlandse afkomst, waaronder Joseph 4X6KJ, Dovid 4Z4DP en Uriah 4Z4UY, evenals Mark 4Z4KX en/of anderen.

SOTA
Mogelijk dat er een SOTA activiteitje aan vastzit, mits voor ons vertrek ook Israël vertegenwoordigd is in de SOTA organisatie. Juist vanaf de ronde Berg Tabor nabij Nazereth willen we graag een station activeren!

 

Het klimaat in juni

Over het gehele jaar kan het weer vaak verschillen in Israël. In de hoge gebieden in het Noorden en de omgeving van Jeruzalem kan je ’s winters vaak van een echte winter met sneeuw en ijs genieten en de andere gebieden kan er behoorlijk veel regen vallen. Maar halverwege de maand mei nemen de regenkansen af. Ondanks dat gegeven werden we tijdens de activiteiten in juni 2014 verrast door een flinke regenbui. Maar dat is bijzonder voor die maand. Juni is een voornamelijk droge maand, maar de warmte is gelukkig nog dragelijk. In het Noorden en nabij

Tel Aviv wordt het overdag ongeveer 30°C, Jeruzalem is wat koeler, maar de Dode Zee en de Negev kan het 38°C worden. Dus een hoofdbedekking en waterdrinken is belangrijk.

 

De bevolking

Naast Joden en (Moslim/Christen) Arabieren zijn er nog een aantal bevolkingsgroepen. Binnen Israël kunt u gerust zijn, evenals bij een bezoek in de “gebieden”, bemerk je niets van problemen en gaat iedereen normaal met elkaar om. Aangaande Gaza is dit natuurlijk anders, maar dit gebied wordt door ons vermeden, evenals de grens met Egypte. De meeste mensen kunnen zich in Engels, of een andere taal, verstaanbaar maken.

Eigenlijk is Israël net zo’n gewoon land als Nederland, behalve dat je duidelijk de verschillen tussen het “Westen” en het “Oosten” ziet, is het verder een echt Mediterraan land.

 

Transport

Vroeg boeken kan voordelig zijn. Er zijn al goede contacten met een op Israël gespecialiseerd reisbureau, die de vorige keren de El-Al tickets en autohuur verzorgde. Op dit moment kunnen we geen prijzen vermelden daar de vliegtickets, door goedkope maatschappijen, alleen maar lager worden.

Voor ons is het wel belangrijk dat we tijdens een dagvlucht eten en drinken “All-in” is. Afhankelijk van de groepsgrootte worden er stationwagens of een minibus gehuurd. Wordt de groep te groot, dan wordt een kleine touringcar met chauffeur door het reisbureau gehuurd. In Nederland vertrekken we vanaf Schiphol en we vliegen naar Ben Gurion Airport bij Lod (Tel Aviv).

 

Voorlichtingsbijeenkomst en aanmelden

De bedoeling is om in oktober/november een avond te organiseren om een presentatie te geven, met voorlichting over deze activiteit. Als het aantal deelnemers bekend is, kunnen ook verdere afspraken gemaakt worden, evenals het vaststellen van het programma en de wensen die er nog liggen.

Aanmelden en inlichtingen graag via Jaap van Duin PA7DA

E-mail: pa7da@veron.nl

Of telefonisch via 071-3620740/015-2784608

 

Over de vorige activiteiten

We kunnen de deelnemers alleen maar melden, dat er veel plezier is geweest, goed eten, geweldige excursies en we hebben veel gezien.

Maar dat 2 meter enigszins tegenviel en 6 meter

weer anders was dan in 2012, met naast de normale Es-verbindingen ook geweldige DX-verbindingen met niet alleen PA, maar ook o.a.

SP, DL en OZ. Het was weer een geweldige activiteit, die we graag in “den lande” bij afdelingen en voorlichtingsavonden willen presenteren.

Voor 2012 waren naast Loek, PA9LUC met XYL en Jaap, PA7DA Hans, PA0JBB en Aad van den Nieuwendijk (inmiddels) PD2AN de deelnemers.

De deelnemers van 2014 waren Frans, PA3CGJ, PA9LUC, PA7DA en Cor van Duin

Onze ervaringen kunt u bewonderen op de website: http://dutch-4x-team.blogspot.nl

 

Namens de mede-enthousiastelingen Jaap van Duin, PA7DA

 

4z4kx-pa9luc-pa7da-pa3cgj.large.jpg

Mark, 4Z4KX, Luc PA9LUC, Jaap PA7DA, Frans PA3CGJ

photo made by Cor van Duin